Upoznavanje online alata za vođenje treninga kroz korporativno volontiranje

  1. Home
  2. Vijesti
  3. Detalji
Upoznavanje online alata za vođenje treninga kroz korporativno volontiranje

Potrebe organizacije za usavršavanjem i adekvatnim odgovorima na novonastale situacije mogu biti prilika za organiziranje korporativnog volontiranja. Društveno edukativni centar AGORA iz Tuzle je svoju potrebu za edukacijom o učinkovitosti i primjeni online alata potrebnih za izvođenje edukacija i treninga za mlade u online svijetu izrazio putem platforme volontiraj.ba 

Institut za razvoj mladih KULT je prepoznao tu potrebu i adekvatno odgovorio kroz spajanje sa AGOROM, te kroz trening dao edukaciju osobama koje su prepoznate da im je potrebno. Učesnici treninga bili su treneri i trenerice Društveno edukativnog centra AGORA koji održavaju različite forme kurseva za strane jezike, informativnih i kreativnih radionica za svoje korisnike. Trening je održan 7.12. 2020. godine posredstvom Zoom platforme s obzirom na postavljana epidemiološka ograničenja. U toku dvosatne aktivnosti oko 15 učesnika upoznato je s osnovama rada platformi kao što su Mural, Menti, Doodle, Canva i Padlet. Ove platforme pomoći će boljem i kvalitetnijem odvijanju narednih online aktivnosti Društveno edukativnog centra AGORA.

Ovo je već druga u nizu ostvarenih saradnji preduzeća i udruženja kroz program korporativnog volontiranja preko platforme volontiraj.ba. Korporativno volontiranje je vrsta društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici preduzeća, a koji odobrava i potiče menadžment preduzeća. Za vrijeme korporativnog volontiranja zaposlene osobe provode jedan ili više redovnih radnih dana volontirajući, odnosno obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci takve dane tretiraju kao redovne radne dane, pri tome ne umanjujući naknadu ili slobodan dan zaposlenicima koji su korporativno volontirali.

Volontiraj.ba vodeća je online platforma za povezivanje udruženja s preduzećima u oblasti korporativnog volontiranja. Platforma je razvijena u okviru inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u Bosni i Hercegovini“, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT, a uz podršku Evropske unije. Platforma je dostupna svim preduzećima i udruženjima u Bosni i Hercegovini.

Faruk Gutic

Author Since: 04.05.2020