Opis projekta

  1. Home
  2. Bosna i Hercegovina
  3. Tuzla
  4. Opis projekta

Terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada u Gradu Tuzla

  • Tuzla
  • Manje od mjesec dana

Detalji projekta

“Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184.441 volontera, koji su očistili oko 13.350 tona otpada i zasadili 446.218 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 115 općina/gradova i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine/gradove u Bosni i Hercegovini.

„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 168 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 18.000.000 volontera. Zvanični organizatori „Let's Do It“ volonterskih akcija u našoj zemlji su Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je organizator aktivnosti za Grad Tuzlu Udruženje građana „Multi“.

Danas je „Let’s Do It“ pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Svojim radom želimo da građanima vratimo nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život. Želimo da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi, kao zemlja u kojoj svako može da živi od svog rada, kao zemlja u kojoj ljudi različitih religija i nacija svoje razlike smatraju bogatstvom i kao zemlja u kojoj se svi nesporazumi rješavaju u ljubavi i miru.

Kroz osam godina rada na realizaciji projektnih aktivnosti, tim u Tuzli je, od 140 timova u Bosni i Hercegovini, uvijek organizovao najmasovnije akcije čišćenja i sadnje drveća. U dosadašnjim aktivnostima učestvovalo je preko 8.000, dok smo indirektnom promocijom dosegli do 110.000 građana/ki Tuzle i šire okoline. Također, 2013. godine tim je pokrenuo program ekoloških edukacija pod nazivom „Mala škola ekologije“, s ciljem edukacije osnovnoškolske i srednjoškolske populacije o značaju pravilnog zbrinjavanja otpada. Danas je na prezentacijama u ovim ustanovama, ali i radionicama u obdaništima, učestvovalo preko 12.000 đaka. „Mala škola ekologije“ danas slovi za najveći program ovog tipa u našoj zemlji. Od početka naše aktivnosti podržava Gradska uprava Tuzla, ali i Vlada Tuzlanskog kantona putem Ministarstva obrazovanja i nauke.

Naredne terenske akcije čišćenja  ilegalnih deponija otpada u Gradu Tuzla za 2020. godinu bit će realizovane između 19. septembra i 10. oktobra 2020. godine.

Zbog trenutne higijensko-epidemiološke situacije, uvažavajući sve aktuelne preporuke i naredbe kriznih štabova, neće biti održavanja masovne akcije čišćenja (1000+ učesnika, centralno mjesto okupljanja, 1 dan), nego će biti održano nekoliko manjih terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u gore pomenute tri sedmice.

Ovim putem Vas pozivamo da, zajedno sa svojim kolektivom, uzmete učešće u jednoj od naših terenskih aktivnosti u pomenutom periodu i time, zajedno sa nama, budete uzrok pozitivnih društvenih promjena u našem gradu i zemlji. Vašu kompaniju prepoznali smo kao društveno odgovornog subjekta koji će rado podržati projekat od javnog interesa kako za Grad Tuzla, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a koji je u pravcu zaštite životne sredine i okoliša.

Informacije o lokacijama koje će biti obuhvaćene akcijom će biti dostavljene naknadno, ali se primarno radi o lokacijama u užem gradskom jezgru. Također, ukoliko se Vaša kompanija odluči za uzimanjem učešća u jednoj od naših terenskih aktivnosti, naglašavamo da neće doći do spajanja sa kolektivima drugih kompanija zbog potrebe poštovanja svih trenutnih preporuka i naredbi kriznih štabova, osim sa članovima našeg tima.

U prilogu ovog dopisa nalazi se formular za prijavu učesnika. Molimo Vas da isti čitko popunite, po mogućnosti u elektronskoj formi, i dostavite na e-mail tuzla@letsdoit.ba najkasnije do 1709.2020. godine. S obzirom na važeću mjeru zabrane okupljanja više od 50 osoba, u poštovanju iste olakšava nam upravo najava broja učesnika koji organizovano prisustvuju akciji. Pored spiska učesnika, molimo Vas da dostavite podatke kontakt osobe (ime, prezime, broj telefona, e-mail), kako bi se mogla uspostaviti adekvatna komunikacija, a samim tim i razmjena svih neophodnih informacija.

NAPOMENA: Za sve volontere, „Let's Do It Tuzla“ će osigurati osvježenje, vreće i zaštitne rukavice. Nakon što nam dostavite spisak zainteresovanih učesnika iz Vaše organizacije, poslati ćemo Vam opšte instrukcije za prikupljanje otpada, na koje je nužno obratiti pažnju kako bi učešće u ovoj terenskoj akciji proteklo bezbjedno. Preporučujemo da učesnici budu obučeni u odjeću prikladnu za realizaciju pomenute terenske akcije (trenerke i sl.), kao i da ponesu vlastite zalihe vode, ali i hrane, obzirom da istu nismo u mogućnosti osigurati. Svi učesnici terenske akcije obavezni su da nose zaštitne maske (preko usta i nosa) u toku cijelog trajanja akcije, a koje su u obavezni sami osigurati.

Potrebna ekspertiza preduzeća

Prilozi