Info o organizaciji

  1. Home
  2. Bosna i Hercegovina
  3. Tuzla
  4. Ostale informacije
employer

Detaljno o Let's do it Tuzla

“Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184.441 volontera, koji su očistili oko 13.350 tona otpada i zasadili 446.218 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 115 općina/gradova i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine/gradove u Bosni i Hercegovini.

„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 168 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 18.000.000 volontera. Zvanični organizatori „Let's Do It“ volonterskih akcija u našoj zemlji su Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je organizator aktivnosti za Grad Tuzlu Udruženje građana „Multi“.
Danas je „Let’s Do It“ pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Svojim radom želimo da građanima vratimo nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život. Želimo da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi, kao zemlja u kojoj svako može da živi od svog rada, kao zemlja u kojoj ljudi različitih religija i nacija svoje razlike smatraju bogatstvom i kao zemlja u kojoj se svi nesporazumi rješavaju u ljubavi i miru.

Kroz četiri godine rada na realizaciji projektnih aktivnosti, tim u Tuzli je, od 140 timova u Bosni i Hercegovini, uvijek organizovao najmasovnije akcije čišćenja i sadnje drveća. U dosadašnjim aktivnostima učestvovalo je preko 8.000, dok smo indirektnom promocijom dosegli do 110.000 građana/ki Tuzle i šire okoline. Također, 2013. godine tim je pokrenuo program ekoloških edukacija pod nazivom „Mala škola ekologije“, s ciljem edukacije osnovnoškolske i srednjoškolske populacije o značaju pravilnog zbrinjavanja otpada. Danas je na prezentacijama u ovim ustanovama, ali i radionicama u obdaništima, učestvovalo preko 12.000 đaka. „Mala škola ekologije“ danas slovi za najveći program ovog tipa u našoj zemlji. Od početka naše aktivnosti podržava Gradska uprava Tuzla, ali i Vlada Tuzlanskog kantona putem Ministarstva obrazovanja i nauke.

“Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje…