Mentorski program kao korporativna aktivnost

  1. Home
  2. Vijesti
  3. Detalji
Mentorski program kao korporativna aktivnost

Udruženje studenata EESTEC LC Sarajevo koga čine studenti i studentice Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu iskazali su želju za dodatnim usvajanjem vještina i znanja iz informacionih tehnologija, ljudskih resursa, fundrasing-a i marketinga. Udruženje se registriralo na platformu za korporativno volontiranje volontiraj.ba nakon koje je i postavilo svoju volontersku ponudu za mentorsku podršku u ličnom i profesionalnom razvoju članova udruženja.

Nakon kraćeg vremenskog perioda preduzeće Alaya International odazvalo se volonterskoj ponudi Udruženja studenata EESTEC LC  Sarajevo i stavili na raspolaganje svoje resurse. Došlo je do uparivanja udruženja i preduzeća u kojem su dogovoreni vremenski okvir mentorskih sastanaka, kao i njihov format ovisno od epidemiološke situacije. Mentorski program sastojao se od online i offline sastanaka na mjesečnom nivou u kome su postavljeni temelji funkcionisanja upravljačke strukture udruženja.

Amila  Čengić članica upravnog odbora EESTEC LC Sarajevo izjavila je da oni kao udruženje kroz ovaj mentorski program po prvi put susreli s korporativnim volontiranjem, ali i da su definitivno uvidjeli važnost istog.

„Korporativno volontiranje može pomoći i drugim nevladinim organizacijama, baš kao što je i nama, grupi mladih ljudi, koji su imali ideju dodatno unaprijediti rad našeg udruženje. Sastanci s mentorom iz Alaya International preduzeća su bili produktivni i pomogli su nam da se unaprijede mnogi segmenti našeg rada ali i pristup ka partnerima i članovima“, dodala je Amila.

Korporativno volontiranje je vrsta društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici preduzeća, a koji odobrava i potiče menadžment preduzeća. Za vrijeme korporativnog volontiranja zaposlene osobe provode jedan ili više redovnih radnih dana volontirajući, odnosno obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci takve dane tretiraju kao redovne radne dane, pri tome ne umanjujući naknadu ili slobodan dan zaposlenicima koji su korporativno volontirali.

Volontiraj.ba vodeća je online platforma za povezivanje udruženja s preduzećima u oblasti korporativnog volontiranja. Platforma je razvijena u okviru inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u Bosni i Hercegovini“, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT, a uz podršku Evropske unije. Platforma je dostupna svim preduzećima i udruženjima u Bosni i Hercegovini.

Faruk Gutic

Author Since: 04.05.2020