Kako podcast može postati aktivnost korporativnih volontera

  1. Home
  2. Vijesti
  3. Detalji
Kako podcast može postati aktivnost korporativnih volontera

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini- BoHeMSA pokrenulo je jedinstvenu bosanskohercegovačku emisiju/podcast pod nazivom Anamneza. Anamneza je podcast koji traga za iskustvima pacijenata i biomedicinskih stručnjaka s ciljem razvijanja i zagovaranja zdravog i produktivnog načina života pojedinaca.

BoHeMSA se registrirala na platformu volontiraj.ba s volonterskom ponudom potraživanja usluga za snimanje i montažu jedne od emisija u sklopu podcasta Anamneza. Njihova volonterska ponuda uparena je s društveno odgovornim preduzećem Tershouse Coworking Space BiH. 

Iz BoHeMSA-e su poručili kako im je ova aktivnost korporativnih volontera iz Tershouse-a dodatno pomogla u podizanju kvalitete podcasta, ali i da su dobili neophodna znanja o načinima montažnih procesa, programskim alatima i načinu plasiranja podcasta na društvene mreže.

Korporativno volontiranje je vrsta društvenog angažmana koji planiraju, organiziraju i izvršavaju zaposlenici preduzeća, a koji odobrava i potiče menadžment preduzeća. Za vrijeme korporativnog volontiranja zaposlene osobe provode jedan ili više redovnih radnih dana volontirajući, odnosno obavljajući zadatke za dobrobit društva, a poslodavci takve dane tretiraju kao redovne radne dane, pri tome ne umanjujući naknadu ili slobodan dan zaposlenicima koji su korporativno volontirali.

Volontiraj.ba vodeća je online platforma za povezivanje udruženja s preduzećima u oblasti korporativnog volontiranja. Platforma je razvijena u okviru inicijative „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u Bosni i Hercegovini“, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT, a uz podršku Evropske unije. Platforma je dostupna svim preduzećima i udruženjima u Bosni i Hercegovini.

Faruk Gutic

Author Since: 04.05.2020