Kako je korporativno volontiranje pomoglo srednjoškolcima da poboljšaju svoje uslove rada

  1. Home
  2. Vijesti
  3. Detalji
Kako je korporativno volontiranje pomoglo srednjoškolcima da poboljšaju svoje uslove rada

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) godišnje okuplja oko 1000 učenica i učenika kroz svoje aktivnosti. Smješteni su u Sarajevu, ali djeluju u cijeloj BiH. Njihov ured već nekoliko godina nije osvježen jer je njihovo opredjeljenje da novac investiraju u svoje vršnjake i podržavaju srednjoškolce.

Pokretanjem online platforme volontiraj.ba, ASuBiH je bio među prvim udruženjima koje se registrovalo i odmah su prijavili projekte gdje im je potrebna stručna pomoć. Na svu sreću nisu morali dugo čekati. Javili su im se iz preduzeća Materijali d.o.o. Sarajevo i ponudili im pomoć u krečenju njihovih kancelarija, a pri tome su im donirali i potrebni materijal.

„Podrška preduzeća Materijali nam je od izuzetnog značaja s obzirom da su velikodušno dali na raspolaganje sve svoje resurse i pružili nam svoju pomoć kroz čitav proces krečenja naših prostorija. Uzimajući u obzir da smo u periodu kada ekonomska situacija nije najstabilnija i da se mnoga preduzeća susreću sa različitim problemima, zaista cijenimo podršku ove kompanije koja se odazvala pozivu, donirala svoje materijale i omogućila da osvježimo prostorije našeg ureda i samim time stvorimo zrelije i bolje okruženje za rad“, izjavila je Azra Sorguč, predsjednica ASuBiH-a i dodala da su zadovoljni krajnjim ishodom. Azra se zahvalila i korporativnim, ali i volonterima ASuBiH-a, koji su sve vrijeme bili na raspolaganju profesionalcima u aktivnostima krečenja.

„Iako do sada nije bilo dovoljno zastupljeno u BiH, korporativno volontiranje ispostavilo se kao dobra praksa, koja iako još uvijek nije u potpunosti zaživjela, treba postati primarni način uvezivanja udruženja i preduzeća, zato što kroz korporativno volontiranje zaposleni dobivaju priliku da steknu iskustvo volontiranja, a samim tim i prošire svijest o važnosti volontiranja“, dodala je Azra.

Iz ASuBiH-a su izjavili da su ponosni jer su među prvim korisnicima online platforme volontiraj.ba te da se nadaju da će u budućnosti sve veći broj preduzeća i udruženja se odlučiti za korištenje ove platforme. Napominju da je registracija na platformu i cijeli proces predstavljanja projekta bio jednostavan i da to smatraju inovativnim načinom prikupljanja neophodnih sredstava za projekte i vrlo korisnim alatom za pomoć i podršku zajednici.

Sva preduzeća i udruženja registrovana u BiH mogu se besplatno prijaviti na online platformu volontiraj.ba.

Faruk Gutic

Author Since: 04.05.2020