Društvena odgovornost na primjeru dm drogerie markt

  1. Home
  2. Vijesti
  3. Detalji
Društvena odgovornost na primjeru dm drogerie markt

dm drogerie markt jedno je od prvih preduzeća u Bosni i Hercegovini koje je uvelo program korporativnog volontiranja. Zaposlenici dm-a jedan svoj radni dan, umjesto na radnom mjestu, provode radeći na društveno korisnim projektima. Individualno ili kolektivno zaposlenici dm-a već od 2011. godine po jedan radni dan godišnje posvećuju korporativnom volontiranju kroz koje su zabilježili preko 1000 volonterskih dana.

Volonterske aktivnosti u koje se uključuju zaposlenici dm-a vrlo su raznolike. Primjera radi, zaposlenici dm-a proveli su akciju čišćenja i uređenja okoliša u tri bosanskohercegovačka grada: Sarajevo, Mostar i Banja Luka. Akcija je provedena 2013. godini, a uključivala je zaposlenike iz dm poslovnica u zajednicama u kojima se akcija provodila. Tijekom 2014. godine, kada su Bosnu i Hercegovinu zadesile velike poplave, dm zaposlenici su proveli preko 1000 volonterskih sati pomažući na sanacijama štete od poplava u Maglaju i Doboju.

U 2015. godini dm zaposlenici radili su preko 1700 sati u narodnim kuhinjama, općim bolnicama, vrtićima, staračkim domovima, domovima za djecu bez roditeljskog staranja, udruženjima djece sa poteškoćama u razvoju i sličnim organizacijama. U istoj godini na području Igmana zasađeno je preko 400 sadnica drveća. U 2017. godini završen je i projekt pod nazivom „Zajedno za naše najmlađe“ u kojem su obnovljena igrališta za djecu na lokalitetu Pionirske doline u Sarajevu.

„Mi kao kompletna firma, kao koncern smo na taj način organizovani da smatramo da je čovjek u središtu svega. I ono što je nama jako važno jeste da se ustvari taj čovjek kod nas osjeti kroz sve naše zaposlenike kroz naše povezivanje sa zajednicom. Mi ne možemo biti povezani sa zajednicom ako ne prepoznajemo tamo gdje je podrška zajednici potrebna. I to nam je jako važno, i to je na neki način utkano u našu filozofiju rada na nivou koncerna“, istakla je Alida Čović Mezet, menadžerica odjela razvoj ljudskih resursa dm drogerie markt.

U toku 2018. i 2019. godinedm je izabran i za najpoželjnijeg poslodavca od strane Kolektiv/Posao.ba. Također, 2019. godine, dm je dobio titulu Lidera održivog poslovanja u BiH, koju je dodijelio UNDP u BiH uz podršku Vlade Švedske.

Faruk Gutic

Author Since: 04.05.2020

Ostavi komentar