Digitalna transformacija kao program korporativnog volontiranja

  1. Home
  2. Vijesti
  3. Detalji
Digitalna transformacija kao program korporativnog volontiranja

Da je naše malo nekome toliko mnogo, pokazuje priča o novom edukacijskom kutku Udruženja Igra. Zahvaljujući angažmanu zaposlenika preduzeća KING ICT, korisnici/e udruženja dobili su moderan prostor za edukaciju, rad, ali i zabavu. U prostoru koji je opremljen računarima, LED TV-om, prezentacijskom opremom i prilagođenim namještajem, sada će korisnici udruženja moći kreirati svoje biografije za buduće potrebe, izrađivati prezentacije, učiti, razmjenjivati ideje i stvarati nove vrijednosti.

Sada im je pružena mogućnost da uz podršku udruženja steknu nove vještine koje su im potrebne za samostalan život i da postanu aktivni članovi/ice društva.

Udruženje Igra realizira program podrške mladima iz alternativne brige prilikom njihovog osamostaljenja i uključivanja u život zajednice. Nove, preuređene prostorije koristit će za radionice, grupni rad, supervizije, sastanke, individualni rad, savjetovanje, edukacije te za provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Već sada mladi koji su izašli iz domova i udomiteljskih porodica zahvaljujući doniranim računarima mogu tražiti posao, stan, sticati nove kompetencije i vještine i istraživati sadržaje koji će im uveliko pomoći u samostalnom životu

Kako je počela ova priča?

Uposlenici preduzeća KING ICT organizovali su “CHANGE” konferenciju koja je okupila više od 400 stručnjaka i IT entuzijasta, a dio sredstava od prodaje ulaznica doniran je za opremanje prostorija Udruženja Igra.

Uposlenici preduzeća KING ICT nisu osigurali samo novčana sredstva – izdvojili su svoje vrijeme i radili na postavljanju svih elemenata u prostoru. Učestvovali u njegovom uređenju i uspostavljanju funkcionalnosti. Kako kažu uposlenici, nije im bilo teško, a i sad imaju motiv da nastave s primjenom ovih principa i u budućnosti.

Korporativno volontiranje jedan je od oblika društveno odgovornog poslovanja, vrlo specifičan način davanja doprinosa poboljšanju zajednice u kojoj neka kompanija djeluje i jedan od načina na koje privatni sektor može filantropski djelovati.

Zbog ovakvih i sličnih priča, Institut se zalaže za prepoznavanje korporativnog volontiranja kao instrumenta za mobiliziranje poslovne zajednice u oblasti marginaliziranih, ugroženih i isključenih grupa i ljudskih prava te osnovnih sloboda, putem dobrovoljnog angažiranja svojih zaposlenih na aktivnostima nevladinih organizacija i neformalnih grupa u zajednici.

Uvedemo li sistem korporativnog volontiranja u naše filozofije poslovanja, pričat ćemo priče kakve priča KING ICT.

Faruk Gutic

Author Since: 04.05.2020

Ostavi komentar